Literatura

Onirka eskapistyczna (wiersz)

marcinsen

W imbryku zalałem trzy słowa:

księżyc, maliny, radiowa,

dodałem dwie krople wiśniówki,

czerwona, pół małej wróżki.

 

(pół – wcale nie makabrycznie,

ale po prostu – lirycznie)

 

Pod drzewem się z kotem rozsiadłem

(kot czarny, a drzewo wierzbowe),

spod gwiazd audycji słuchałem

(z gwiazd jasnych, a nutki wyśnione).

 

Tak często tu przesiaduję -

czasami aż bierze mnie strach

i wtedy z gorączką rachuję,

a kota zostawiam gdzieś w snach.

 

Rachuję, obliczam, zagryzam

(wargi, paznokcie, faktury),

przychodzę na czas, odbijam

(kartę w zakładzie)...eh, bzdury!

 

Więc wracam na łąkę pod wierzbą,

gdzie gwiżdżą zbójeckie mi sny,

gdzie koty - włóczęgi mi mruczą,

a głównie to mruczysz mi Ty.

 

22.06.2009, Bristol

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 25 czerwca 2009, 23:28
mimo że koty stały się plagą w poezji, to jednak zbudował mi w głowie interesujący obraz. a brakuje mi obrazów ostatnio.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 26 czerwca 2009, 10:27
Parenteza nadużywana i zbędna.
Poza tym tekst brzmi bardziej jak zaklęcie niż wiersz.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 28 czerwca 2009, 15:07
skoro onirka to chyba dobrze, że wyszło jak zaklęcie ;)
Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski 28 czerwca 2009, 20:16
Pokraczna syntaktyka, marne rymy.
Zdarza się.
Jaqint
Jaqint 28 czerwca 2009, 21:34
Ja się tutaj na "nie" wypowiadał nie będę, skoro uśmiech na mej gębie tekst mimochodem wywołał. :)
marcinsen
marcinsen 2 lipca 2009, 16:28
Dzięki za komentarze.
Mógłbyś Jarek rozwinąć to o syntaktyce i rymach? Przyznaję się, że nie znałem tego słowa (syntaktyka) i nawet definicja z wikipedii mi nie pomogła, żeby zrozumieć co masz na myśli:).

Osobiście myślę, że komentarz tego typu byłby przydatniejszy, gdyby rozwinął trochę zarzuty wobec wiersza, a nie po prostu zdzielił przez łeb twórcę:). Dzięki.
przysłano: 23 czerwca 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca