Literatura

Jeszua (wiersz)

Szluger

owinięty w pieluszki ułożony w żłobie
prześliczny chłopczyk z blond loczkami
błogosławi krówkę osiołka i inne przeżuwacze z boskiej stajenki

chociaż w rzeczywistości był Żydem
i nie leżał w stajence tylko w grocie
prawdopodobnie też urodził się na wiosnę
co rok otaczają go góralskie kapele
albo każą mu przychodzić na świat
w pałacyku z siedmioma basztami

Potem chłopczyk dorasta i mężnieje zapuszcza kasztanową bródkę
i nabiera rysów twarzy właściwych bizantyjskiej mozaice
chodzi po Galilei i naucza o tym co warto co trzeba a czego nie wolno
i że najważniejsza jest miłość

Teraz pałeczkę przejęli Izraelita i rozjuszony Palestyńczyk
bij morduj oko za oko ząb za ząb

A chłopca złapali niedobrzy Rzymianie i przybili do krzyża
olbrzymimi gwoździami na oczach uszczęśliwionego tłumu
zapewnili masom rozrywkę i zbawienie przy okazji

I tak co roku rodzi się w grudniu i umiera na wiosnę
a potem zmartwychwstaje dnia trzeciego

tylko co mu to daje skoro nie jest lepiej
a wręcz gorzej
jakby nikogo nie obchodziło to co kiedyś powiedział
bo ważniejszy jest krzyż żłóbek stajenka
krówka osiołek
i śnieg pod którymi uginają się świerki w Galilei



niczego sobie– 17 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
xn 20 pazdziernika 2002, 02:24
w sumie ok,trojka z plusem, byloby duzo lepsze bez pretensjonalnego : 'tylko co mu to daje(...) co kiedys powiedzial'.
przysłano: 2 stycznia 2001

Inne teksty autora

Magnolie
envagorien
drobne fałszerstwa
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca