Asyria. Marilyn Monroe

Kasia Czyżewska


trzy kobiety odprowadzają trumnę
i to znaczy mniej więcej tyle samo
co przyjdź po mnie
kiedy wielki wóz zatrzyma się ponad domem

są mitologie w których tłumaczę się zupełnie inaczej
nie czekam dwudziestu lat i sama walczę ze smokiem
a trzy kobiety całą noc otwierają mi gwiazdozbiory
sadzą alejami drzewa jabłkowe len i konopie
palą dają dymne znaki
nieporozumienia

i ja za nimi zajmuję się ogniem
nad ranem
zamykam furtkę karmię smoka na zgodę
swoim ciałem
póki jest jeszcze dość martwe

Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz · 20 sierpnia 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "są mitologię"
    "ja za nimi zajmuje się ogniem"

    Spójrz, Kasiu, czy taki miał być zapis, czy wkradły się literówki? Do tekstu jeszcze wrócę, bo już samym tytułem zaintrygowałaś.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    gorączka mózg zżera i oto wynik :) przepraszam i dziękuję.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kuba Nowakowski
    takiemu smokowi to dobrze

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Przy takich Twoich wierszach, to ja się na pierwszą będę miał ciężko dostać ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    Panie Domnul... uwaga Pana jest... pierwszorzędna ; ) Jaqint - bez Twoich wierszy to ja się nigdzie nie wybieram ; )

    · Zgłoś · 15 lat
  • fruźka
    jak najbardziej na tak. a po którymś z kolei przeczytaniu, nawet bardziej

    · Zgłoś · 15 lat