Zniechęcenie

Jan Stanisław KICZOR


Zniechęcenie   (sonet angielski)

Nie potrafię wód żadnych suchą przebyć nogą,
Odwzajemniać uśmiechów, witać twarzą jasną,
Nie potrafię wybaczyć ni sobie, ni wrogom,
Popękało coś we mnie, zszarzało i zgasło.

Sam zostałem. Na jakimś przeogromnym placu,
Gdzie słońce pot wyciska z rozgrzanej nawierzchni,
W niebyt odprowadziłem zmyślonych przyjaciół,
W oddal co nie istnieje i nawet się nie śni.

Nie mogę nic odnaleźć w swego życia skraju,
Ociężały uczucia pośród myśli nagich,
Jakbym dotarł do własnej niemocy rozstajów
Jakby już mi zabrakło do trwania - odwagi.

Czas mój nieubłaganie dzień za dniem wciąż kruszy,
Siedzę znieruchomiały – a cień się poruszył.

 

Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR
Wiersz · 21 sierpnia 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "Ociężały uczucia" - czy nie zabrakło "w" pomiędzy?

    Piękne przejście z pierwszej do drugiej. I wymowna końcówka.
    I w ogóle poczułam to zniechęcenie.

    O ile za rymami raczej nie przepadam, to jest Pan drugą osobą, której rymy chętnie czytam. I doceniam je.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Zapomniałam jeszcze dodać, że miło widzieć, iż ktoś próbuje w różnych formach swoje wiersze. Myślę, że to udany sonet, zwłaszcza syntetyczny dystych.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    nawierzchnia mnie jakoś wyrwała nagłe, ale przez całość się przepływa. słowa dobrane niezwykle. zmyśleni przyjaciele są momentem szczególnym.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Carolineee_15
    ja również poczułam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Rita
    Z zapartym tchem czytam kolejny, piękny wiersz.
    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jan Stanisław KICZOR
    Śliczne dzięki autor składa, sugestie i uwagi do serca bierze, dążyć do doskonałości - obiecuje.

    · Zgłoś · 15 lat
  • ARS TO od tyłu sra

    · Zgłoś · 13 lat
  • witek2
    hej, hej! brawo! bardzo, bardzo przypadł do gustu

    · Zgłoś · 12 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Waldek J.
    Fantastyczny,przejmujący ,smutny z kapitalnym ostatnim wersem.

    · Zgłoś · 5 lat