.kolejność w kolejce.

saszka

wiatr poruszył delikatnie
bezwietrzność
z drzew pospadały z hukiem
stare wyobrażenia w kaloszach
wiosna niedługo urodzi nowe liście

wzeszła o poranku nadzieja
przeciągając się otarła kurz z powiek
i zjadła ostatki
usiadła w holu na trawie
czekając

marzenia ustawiły się w kolejce
jedno drugiemu depcze
po pięcie

ona wie
że kiedy liście spadną
łzami poproszą ją o wejście

saszka
saszka
Wiersz · 6 września 2009
anonim
  • Tomasz Smogór
    może pomyśl nad słownikiem - ,,wiatr'', ,,liście'', ,,wiosna'', ,,nadzieja'', ,,trawa'', ,,marzenia'', ,,łzy'' - to już dość oklepane pojęcia. Jakoś tam je ratujesz, bo niezłe je zestawiasz - ale tak na przyszłość :-)

    · Zgłoś · 15 lat
  • saszka
    Tomaszu, słownik jest moim przyjacielem :-) w związku z Twoim komentarzem przypomniały mi się słowa jednej z uznanych autorek, z którą miałam przyjemność rozmawiać. Ona wtedy rozwiała moje wątpliwości związane z tym, czy to wszystko nie zostało już napisane? Czy nie są to oklepane pojęcia?
    Powiedziała wtedy bardzo mądrze: " Dlaczego niby przeszłe pokolenia mogły korzystać z zasobu tak pięknych słów a my mamy szukać ich odpowiedników? Jeśli przez pewne słowa wyrażasz siebie to nie zamieniaj ich, choćby nie wiem co ! Może i wszystko zostało już napisane przez innych, ale nie przez Ciebie, prawda?" Te słowa są dla mnie pewnego rodzaju mantrą :-)
    Dziękuję Ci za komentarz i za chwilę refleksji :-)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Tomasz Smogór
    hehe z tym się zgadzam:

    ,,Jeśli przez pewne słowa wyrażasz siebie to nie zamieniaj ich, choćby nie wiem co !''

    :-)))

    · Zgłoś · 15 lat
  • saszka
    :-) widzę, że dobrze się zrozumieliśmy, nie chciałam żebyś pomyślał, że kwestionuję Twój komentarz, bo byłam daleka od tego. Po prostu ja chciałam, żeby ten wiersz właśnie tak zabrzmiał, z tymi oklepanymi marzeniami, wiatrem, wiosną:-)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    "że" zamiast "ze" na końcu. hol z trawą też bym sobie zrobiła. :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Rita
    Szszko, jak pięknie się wybronilaś. I tych co piszą słowami" oklepanymi".
    Pozdrawiam cieplutko.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Rita
    Aż mi "a"- zamieniło się w -"z" Saszko sympatyczna.
    Buziak.

    · Zgłoś · 15 lat
  • saszka
    Kasiu, dziękuję -już zmieniam :-)
    Rito uśmiecham się do Ciebie i również dziękuję :-) buziaki:-)

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Jesteś niesamowita ! buziaczki.

    · Zgłoś · 15 lat
  • saszka
    Dziękuję ;*

    · Zgłoś · 15 lat
Wszystkie komentarze