Dla Ciebie

Jan Stanisław KICZOR

 

Dla Ciebie

Śpij słodko. Na twym licu ranne tańczą dreszcze
Pieszczotą przenikając sen w błogiej amnezji,
W zapachu się rozwija wilgoć chłodna jeszcze,
Kroplami ozdabiając bukiet barwnych frezji.

Zakochany w oddechu spokojnym i sennym,
Utkwionym podświadomie w głębinie rozkoszy,
W zapach kwiatów ubiorę czas ten niecodzienny,
I tej ciszy, co śpiąca, będę miłość głosił.

W pieszczotę cię owinę i w myśli swawolne,
W uczucie, co sam nie wiem, kiedy jest go dość ci,
A ten zapach, to przecież jak te kwiaty polne,
Co wyśniłaś je łąką w całej zieloności.

Obudzisz się od blasku co promieniem złotym,
Figlarnie twarz zabawi i skusi powieki,
Pierzchną senne rojenia podniebnym odlotem,
Zostanie zapach kwiatów ze snu łąk dalekich.

Zostaną barwne frezje w przeszklonym flakonie,
W aromacie przedwiośnia słonecznie ciekawym,
A w ten kolor co z kwiatów tęczą się wyłoni,
Ustroję filiżankę twojej rannej kawy.

Jeszcze szeptem, co ciszy poranka nie dotknie,
Mnóstwo życzeń wymyślnych pod poduszką zmieszczę
I w szczerości myśl żadna w słowach się nie potknie,
Śpij kochana. Śpij smacznie. Poranek trwa jeszcze.
 
Jan Stanisław KICZOR
Jan Stanisław KICZOR
Wiersz · 6 września 2009
anonim
  • Kasia     Czyżewska
    poszukałabym synonimów dla kwiatów. może udałoby się wcale nie użyć tego słowa? a wiersz czarodziejski.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jan Stanisław KICZOR
    Zgodnie z sugestia, poprawiłem. Czy skutecznie? Nie wiem. Ale serdecznie dziekuje za życzliwość
    i przeczytanie.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    o :) wyśnić w całej zieloności. jak leśmianowo:)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    "W pieszczotę cię owinę i w myśli swawolne" - aż ciarki się zjawiły

    " to przecież te kolory polne" - to i te w tak bliskim sąsiedztwie zgrzyta

    "Jeszcze szeptem co ciszy poranka nie dotknie" - mi się zdaje, że w takich przypadkach przed "co" przecinek stawimy. wyżej też była taka sytuacja.

    tekst sam w sobie interesujący :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • Jan Stanisław KICZOR
    Primo - już nie zgrzyta,
    secundo - przecinki uzupełnione. Czerwona oranżada rację ma. Dzięki

    · Zgłoś · 15 lat
  • Rita
    Piękny.

    · Zgłoś · 15 lat