Literatura

Noc (wiersz)

Miszczu

,, nocne pisanie i życie nocne ,,


,,Noc ,,

Jednych usypia i czujność morduje- mnie zaś frapuje.
Nie wiedząc czemu coś mnie w mroku pasjonuje.
Siedząc sam w zamkniętym pokoju,
W mroku nocy szukam spokoju.
Zamiast słuchać ludzi-słucham przedmiotów.
W ciszy, słysząc szum-długopisu na kartce,
Jak świst lecącego grotu.
Jak uderzenie gromu,
Kropla deszczu uderza o ścianę domu.
Sam sobie zostawiony.
Nie potrzebny nikomu.
Niczym uczciwość, wśród interesów lewych.
Niczym wołanie o pomoc, wśród głuchoniemych.
Nakazali-widocznie interes w tym mieli.
,, Nastawienie zmień ! ,, -krzyczeli.
,, Potrzebny jest Ci sen! ,, -wołali.
Mojej pasji jak zwykle nie pojmowali.
Nigdy nikt nie zrozumie.
Nie będzie na tej samej fali.
Sam walcz! Nie czekaj na to co Ci obiecali.
Mi noc zabrali mówiąc że wszyscy normalni będą już spali.
Będziesz żył dniem- w ciszy- obiecali.
Jak zechce dzień poznać- dam Wam znać.
Teraz idę spać.




niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 10 września 2009, 09:09
I tak, czytając Twój tekst głośno, Miszczu, zostałam raperką :D

Zacznijmy od dwóch spraw:
1. kiepskie rymy, w dodatku gramatyczne typu: "frapuje-pasjonuje", "pokoju-spokoju". Rym, który się udał: "fali - obiecali". Widzisz różnicę?
2. powtórzenia: mroku, sam, obiecali, cisza...

Pisząc kolejny tekst, miej to na uwadze.
Pozdrawiam.
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 10 września 2009, 13:49
Coś jest w tym tekście, choć niedociągnięć parę widzę. "wśród interesów lewych" powinno chyba być? No i ten rym "pokoju-spokoju" jest dość banalny.
Podoba mi się za to "Sam walcz! Nie czekaj na to co ci obiecali" , czuję rewolucyjny potencjał:)
"Ci" niepotrzebnie napisane wielką literą, to nie list.
Pozdrawiam
tomasz 14 września 2009, 20:59
dla mnie nic w tym tekscie nie ma. nieudana rymowanka
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska 15 września 2009, 08:36
będę się czepiać tytułu i wewnętrza tekstu. proszę pomyśleć i coś odbiorcy zaserwować. rymy faktycznie męczące troszkę wyszły . dla mnie ciekawym pomysłem jest słuchanie przedmiotów, ale to za mało. proszę te rymy męczyć, jeśli to dla ciebie jest sposób przekazu. sam styl pisania dla mnie ok. bez patosów i z dyscypliną.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 września 2009, 11:12
za Tomaszem.
przysłano: 9 września 2009 (historia)

Inne teksty autora

Upadły Anioł
Miszczu
Dusza
Miszczu
Samotność
Miszczu
Twoje Oczy
Miszczu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca