Słuchaj, Barańczak!

Dominika Ciechanowicz

 

 

Jednak sami sobie daliście świadectwo.
A te dzieci z otwartymi szeroko oczami,
co nie mogły zrozumieć świata waszego zamkniętego,
waszego wciąż owijania w bawełnę,
bojaźliwego chowania pod łóżkiem zakazanej literatury

to my:
postgeneracja Wielkie Nic,
wypruty z wiary w sens sequel z kiepskim dubbingiem.

Wy to sobie mogliście być człowiekiem z marmuru,
walczyć o prawdę jedyną i najprawdziwszą.
Nam pozostała reaktywacja matriksa,
prawdą nie szafujemy za bardzo bo razi nas to słowo
w świecie gdzie wszystko jest symulacją.

Historia jednak przyznała wam rację.
To nam
niczego już nie przyzna
bo ogłoszono jej koniec.

Możemy być tylko lożą cynicznych szyderców
zanegować istnienie waszych łagrów i bezpieki
wydrwić was za to, że krzyczeliście tak cicho,
że ciągle z przestrachem zerkacie za siebie.

My nie zerkamy, my klikamy do siebie oczami
w sieci istniejemy sprawniej niż w realu
i jak ci koledzy z twojego wiersza,
którzy po maturze poszli w rozsądniejszą stronę
my też, niestety, chodziliśmy na inne filmy.

Ty żeś jakieś ważniejsze pytania zadawał, Barańczak.
Poeci rocznik osiem coś tam pytają: "elo,
dzieciaki, are we still in the game?"

Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz
Wiersz · 14 września 2009
anonim
  • Tomasz Smogór
    chyba Herbertem?

    masz literówkę: ,,w sieci isniejemy...''?

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Wiersz jest świetny podobnie jak znakomite są tłumaczenia wierszy Emily Dickinson autorstwa Barańczaka.Nawiasem mówiąc polecam Jego wiersz autorski pt na jedną kart(k)ę

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    no po prostu super! emocjonalny, co prawda, ale w tym przypadku wychodzą mu na dobre.
    jestem pod wrażeniem.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Ależ ja tak lubię. Gratulacje.

    · Zgłoś · 15 lat
  • tomasz
    tez gratulacje bardzo ciekawy tekst wyszedl

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    domka, przecież , piszesz tak ładnie,pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

    · Zgłoś · 15 lat
  • upsK
    podoba mi się bardzo. wiersz płynie i porywa czytelnika z nurtem. pozdrawiam

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Dobre.ja jakiś czas temu, podobnie ' trącałam ' :)) Białoszewskiego w imieniu obywatelki generacji NIC>

    · Zgłoś · 15 lat
Usunięto 1 komentarz