,,Dusza,,
Dusza mroczna! Śmierci przypisana.
Dusza zatracona! Przez świat oszukana.
Dusza samotna! Załamana.
Dusza zła! Mrokiem owiana.
Oczy nie widzą, co dusza skrywa.
Uszy nie słyszą, jakich słów dusza używa.
Nos nie wyczuwa, jaki zapach dusza wysnuwa.
Dłoń duszy nie dotknie, choć próbowała wielokrotnie.
Człowiek ślepy jest!- płaczu duszy nie widzi.
Człowiek głuchy jest!- krzyku duszy nie słyszy.
Człowiek głupi jest!- innego nienawidzi.
Człowiek pusty jest!- Miłości się brzydzi.
Dusza gdy krzyczy- jest nie słyszana.
Dusza gdy płacze- jest nie widziana.
Dusza sama-jest słaba.
Dusza samotna- jest na straty spisana.
Ludzie! Broń kupują i bliźniego mordują.
Ludzie! Dajcie mi nadzieje, że ten świat zmienię.
Ludzie! Dusza Wasza, jest Waszym stróżem.
Ludzie! Ja choć teraz nie musze, to przyszłość Wam wróże.
Bez duszy głosu- coraz więcej dostaniecie ciosów.
Bez duszy pomocy- śmiertelna czeluść Was otoczy.
Bez duszy istnienia- czeka Was droga do potępienia.
Bez duszy Miłości- nie wydostaniecie się z ciemności.
Jeżeli dusze macie- odzyskacie Ją po utracie.
Jeżeli dusza Wam pomaga- w życiu Wam się układa.
Jak duszy nie macie- szukajcie!
Znajdziecie- to się opamiętajcie!
Dusza
Miszczu
Miszczu
Wiersz
·
15 września 2009
w czwartej powtarzasz trzecią
w ludzie! popadasz w jakiś dziwny ton... wieszczenia właśnie i jeszcze z wykrzyknikami. przedostatnia dobrze, wobec reszty skonstruowana. ostatnia troszkę boli - macie, utracie i aforyzm taki ci wyszedł - pomaga/układa .
ogólnie dla mnie zbyt dużo i głośno. jestem za krzyczeniem bez wykrzykników. manifest nawrócenia taki patetyczny tym razem właśnie. ciężko o posłuch.
i tytuł:) ja proszę...