**************

Nataniel Berg

 

pomiędzy nami przeleciał

ptak

rozebrał do naga twą skromność

drapieżnie

wygiął się czas


zostawił po sobie

samotność


nie krwawię

 

Nataniel Berg
Nataniel Berg
Wiersz · 15 września 2009
anonim
  • Nataniel Berg
    ciekawym jak zinterpretujecie... sam nie do końca potrafię... ale działa na mnie zdecydowanie mocno...

    · Zgłoś · 15 lat
  • kasandra
    Masz moją recenzję na allarte...A swoją drogą,czy pamiętasz,że pierwsza wersja tego wiersza miała inne rozczłonkowanie wersowe ? To zmienia nieco akcenty znaczeniowe...Moje analiza opierała się bardziej na tamtej zapamiętanej wersji.Tu nacisk kładziesz na takie wyodrębnione słowa : PTAK , DRAPIEŻNIE , SAMOTNOŚĆ , NIE KRWAWIĘ .W tamtej wersji wziętej z rękopisu wyodrębnione oddzielnymi wersami były tylko trzy wyrazy : CZAS , SAMOTNOŚĆ , NIE KRWAWIĘ .
    No i która wersja jest bardziej skondensowana ? A swoją drogą ta druga wersja to zamierzona zmiana, czy też po prostu zapomniałeś,jaki był pierwotnie ? Dla przypomnienia przyślę pierwotną wersję.

    · Zgłoś · 14 lat
  • kasandra
    pomiędzy nami
    przeleciał ptak
    rozebrał do naga
    twą skromność
    drapieżnie wygiął się
    czas
    zostawił po sobie
    samotność

    nie krwawię

    · Zgłoś · 14 lat
  • Nataniel Berg
    Zmiana zamierzona... :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • kasandra
    Jak to zrobiłeś ,że wróciły Twoje teksty ? : ) Zajrzyj na allarte- warto ! Pozdrawiam .

    · Zgłoś · 14 lat
  • kasandra
    Mimo refleksji, która nasunęła mi się wcześniej, uważam teraz, że wiersz w tym rozczłonkowaniu , a szczególnie w takim układzie graficznym ( przypomina ptaka trochę z rozportartymi skrzydłami ) jest znacznie ciekawszy...

    · Zgłoś · 14 lat