Sumienie czasu

Albert Pluta

Tym co polegli dumnej
broniąc Ojczyzny
postawmy pomnik
i zburzmy
Tym co wygrali wprzód
wszystko tracąc
zamknijmy powieki
i usypmy kopce
Tym co przed nami
uwzniośleni i niemocni
nadajmy ordery
i wdzięczności laury
Tym co nami się zowią
i co wprzód skalani
nim się oblekli w chwałę
ukujmy mogiły pamięć
by wystrzał słów
nieśmiertelny jako orzeł
wzbił się w niebiosa
i tam z nimi zginął
lecz w tym oka mgnieniu
zostawmy glorię
Wspominanych wolną
nie kpijmy
nim rozgrzany knot rozsądku
zimnotę wieków
jako nas ludzkość
w Płomień rzuci
odkupny

Albert Pluta
Albert Pluta
Wiersz · 17 września 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "Tym

    co polegli dumnej broniąc Ojczyzny
    postawmy pomnik i zburzmy

    co wygrali
    wprzód wszystko tracąc
    zamknijmy powieki i usypmy kopce

    co przed nami uwzniośleni i niemocni
    nadajmy ordery i wdzięczności laury

    co nami się zowią a wcześniej skalani
    nim się oblekli w chwałę
    ukujmy mogiły pamięć
    by wystrzał słów nieśmiertelny
    jako orzeł wzbił się w niebiosa
    i tam zginął

    lecz w tym oka mgnieniu
    zostawmy glorię Wspominanych wolną

    nie kpijmy
    nim rozgrzany knot rozsądku
    zimnotę wieków jako nas
    w Płomień rzuci odkupny"

    Tak to sobie czytałam, chociaż "odkupny" dla mnie nie bardzo. "Zimnota" nawet może być.

    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Albert Pluta
    fajnie sobie rozłozyłaś wersy ...dziękuje za opinię ;) również pozdrawiam

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    myślę, że warto wziąć pod uwagę pomysły Johannes Albercie. zastanowić się nad jakimś podziałem tekstu, zwłaszcza, że dzieli się samoczynnie na cześć z Tymi ( nie wiem czy to słowo tak uparcie przywoływać) i od "lecz w tym oka mgnieniu". jak na tekst o podniosłej, ojczyźnianej tematyce - nie zniechęcił mnie. dla mnie zasługuje na autoryzację i więcej pracy autora.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Albert Pluta
    dziękuję bardzo za opinię ...ciągle uczę się pisać i chyba za szybko chcąc osiągnąc wyrzyny ciągle tkwię w nizinach bo teksty które pisze choć nie mają złęj treści bardzo często nie są przeze mnie udoskonalane ;( wynika to chyba z tego że lubiłem kiedys pierwowzory a nie modyfikatory czas to zmienić choc od dawnych przyzwyczajeń cięzko się oderwać:)
    pozdrawiam

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    wyżyny ;)


    trudno zmieniać tekst, ale po jakimś czasie człowiek przekonuje się, że warto.

    · Zgłoś · 15 lat
  • tomasz
    cienizna

    · Zgłoś · 15 lat