Ratuj Aniele

Stanisław Zygmuntowski

Gdzie odleciał sprawiedliwy anioł stróż?

W którym momencie  mnie pozostawił?

Snuję się sam, może poleciał w podróż?

Może za bardzo w siódmym niebie zabawił?

 

Po co nam anioły, kiedy nie widać ich pomocy,

Już nie ratują ludzi z makabrycznych opresji.

Anioły budzą się z kacem po ciężkiej nocy,

Świadome tego ludzkie dusze są w depresji.

 

Wyczuwam w powietrzu brak anielskiego opiekuna,

Przez niego teraz chodzę za szatańskimi ideami.

Już sumienia nie ma, zaś dusza nie jest potulna,

Pragnę dobra, nie powinienem biegać za marzeniami.

 

uciekać w pełni księżyca, czy też Iść ku blasku słońca,

Tyle pytań, żadnego rozwiązania, co mam zrobić.

Dopadła mnie bezradność, potrzebny anielski obrońca,

czas na dobro? może najwyższy czas je przysposobić

Stanisław Zygmuntowski
Stanisław Zygmuntowski
Wiersz · 21 października 2009
anonim
  • Aminta Borkowski
    Anioły w niebieskiej hierarchii są ponoć niżej niż ludzie, licz więc bardziej na siebie... i na Stwórcę, rzecz jasna. Wiersz dokładnie pokazuje co Tobą targa, napisany jest natomiast - moim skromnym zdankiem - jakby nieporadnie. Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    no jest pomysł. są prawdziwe emocje. ale wykonaniu brak. nie przekonujesz. stawiasz szereg pytań i zamiast naprowadzić odbiorcę, bądź pozwolić mu odnaleźć odpowiedzi, sam ich udzielasz. w dodatku wprost. koniec nie do końca rozumiem. brak też chyba kropki?

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    "uciekać w pełni księżyca, czy też Iść ku blasku słońca," - tu coś się z wielkimi literami porobiło. no wiesz... coś się w tym tekście czai, jest pewna myśl, ale została ubrana w dość banalny kombinezon. dobrze chociaż, że to nie jest wielki lament, da się go jeszcze przeczytać, jednak z nóg nie zwala.

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Pytania źle robią całości. Zbyt mocno odkrywasz się w pierwszej, z lekka histerycznie ( bo, nie wiem czy też tak sądzisz: pytania dużo mówią o człowieku, w tym wypadku o podmiocie ).

    Uwagi spod poprzedniego tekstu tutaj też skierowałbym.
    Pozdrowienia!


    ( znasz twórczość francuskich symbolistów? )

    · Zgłoś · 15 lat