Joker

Tommy Gun

Król Czarny był w poniewierce
A Walet uśmiechy rzucał
Łamała Dama Pik serce
Gdy Joker z dala przykucał

W sekwensy długie wtopieni
Cztery Dziesiątki warują
Nie będą wszak zespoleni
Jokera wciąż wypatrują

Gra nowa – Oko Pozorów
As, Walet – mocna figura
Zaczerpną blotek wytworów
Lecz wjedzie nicości fura

Budują teraz most nowy
Bez iskry i bez pośpiechu
Korona z królewskiej głowy
Coraz to spada ze śmiechu

Nie grałeś tutaj Jokerze
Ni tworzysz, ni uzmysławiasz
Do garści gracz cię nie bierze
Snadź niesmak jeno przedstawiasz


A Joker niepognębiony
Kpiarz, trefniś z cierpkim uśmiechem
Szept Damy słyszy stłumiony
W pokerze gra Króla bluffem

Bywały przeto gry owe
Co nie wchodziła w nie kasa
Reguły niekończynowe
On był mocniejszy od Asa

Kpiarz poznał rozdań porządek
Złodziei, czy też pasterzy
Niejeden rozgrywki wątek
Ten, z muru Strażniczej Wieży*

Król odział się na waleta
As Damie serce podrzucał
Wśród Dwójek trwała wciąż feta
A Joker z dala przykucał


*Patrz „All Allong the Watchtower” Boba Dylana

Tommy Gun
Tommy Gun
Wiersz · 31 października 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Świetne;-)

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "Reguły niekończynowe" i "nicości fura"...Cały tekst JEST.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    "Zaczerpną blotek wytworów" - a co to te blotki? i bluff?

    · Zgłoś · 15 lat
  • Tommy Gun
    Blotki, to karty pośledniej wartości.
    Bluff to bluff - wie każdy kto choć raz bluffował.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Justyna D. Barańska
    aaa od oszukaństwa taki? ja się słabo na kartach znam ;)

    · Zgłoś · 15 lat
  • born
    Powrót do przeszłości... wehikuł taki... Nie będę się kłaniał, bo czapka ze łba mi spadła państwowym godłem w błoto, a głupio tak bez czapki. Nie ma w czym jajek nosić. W każdym razie na wszelki wypadek czytam to na baczność.

    · Zgłoś · 14 lat