Sumienia rozstępy

Albert Pluta

C z e k a m  z niecierpliwością na wiadomość od Ciebie 
tęskniąc  z a  rozbitym  m u r e m  słowem które okrywa 
za spotkaniem nieśmiertelnym jak twoje spojrzenie 
pocałunkiem  k w i t n ą c y m  nad rozlewiskiem łez 
  
czegóż mogę oczekiwać  p o  roztrzaskanym  l u s t r z e  
duszy uśpionej nad przerwaną komunią 
liczy się  p o d o b n o  prawdziwa jakość a tej no cóż już dawno nie ma.. 


……………………………………………………………………………………………………

 
G o l g o t a  na nowo prowadzi w krzyż 
gdzie jesteśmy odzwierciedleni  w odpoczywającej  c i s z y 

Albert Pluta
Albert Pluta
Wiersz · 6 listopada 2009
anonim
  • Kasia     Czyżewska
    sam tytuł w zestawianiu z końcem ciekawie. fizjologiczność i metafizyka.

    rozlewisko łez - nie wiem, czy trafna figura. jakiegoś patosu to sięgnęłam w odbiorze.
    duszy uśpionej nad przerwaną komunią - bardzo. niezwykłe zestawianie.

    liczy się p o d o b n o prawdziwa jakość a tej no cóż już dawno nie ma.. - przerzutnia jakaś?wielokropek konieczny? nie wiem, co z tą frazą. zdecydowanie odstaje od poziomu całości. nie wiem także dl czego ją odnieść...?
    gdzie jesteśmy odzwierciedleni w odpoczywającej c i s z y - również ciekawe - dla człowieka z całą jego aktywnością i biologizmem przypomnienie o drugiej jego stronie.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    mnie pierwsza strofa nie przekonuje, zwłaszcza pocałunek kwitnący nad rozlewiskiem łez. dalej jest dużo lepiej.

    · Zgłoś · 15 lat