miałam byłam i tak zostało

Gacek

 miałam nadzieję, bo podobno warto

i podobno nic za to nie płacisz

bo bez niej nie da się żyć mówili

że z nią łatwiej i dlatego

 

no to miałam, żyłam

tą nadzieją torowałam drogę przez codzienność

szukałam drugich znaczeń

ukrytych przesłań w wypowiedzi

 

byłam zafascynowana

za dużo powiedziane

po prostu zapatrzona w tę nadzieję byłam

bo słyszałam, że matką mądrych

co umieją daleko patrzeć

 

teraz grabię liście nadziei

bo wypuściłam wodze fantazji

zderzyłam się z rzeczywistością

 

mam nadal

Gacek
Gacek
Wiersz · 8 listopada 2009
anonim
  • Tomasz Smogór
    *zderzyłam

    · Zgłoś · 15 lat
  • Gacek
    z podziękowaniem, gdyby coś, krzyczcie :)

    · Zgłoś · 15 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    *drugich

    Nie podoba mi się ''no'', zwłaszcza, że jest użyte dwukrotnie. ''bo to matka tych głupich co kocha'' - takie troszkę banalne i oklepane.
    Najbardziej pasuje mi pierwsza strofa i fragment: '' wypuściłam wodze fantazji/
    zderzyłam się z rzeczywistością''.

    · Zgłoś · 15 lat
  • Gacek
    lepiej?

    · Zgłoś · 15 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    a mnie dwie pierwsze leżą, reszta trochę mniej.
    "zapatrzona w tę nadzieję" - nie w "tą"

    · Zgłoś · 15 lat
  • Kasia     Czyżewska
    uporczywe powtarzanie słowa nie zadziałało najlepiej. to niekoniecznie sposób na podkreślenie wagi. opisujesz prawdę funkcjonującą powszechnie - dla mnie potrzeba nowego kontekstu.

    · Zgłoś · 15 lat