niedokochani

Kuba Nowakowski

duże dzieci nie dzielą się zabawkami

dzieli je planeta strach i sumienie

duże dzieci nic sobie nie pokazują

w ciemnym zakątku nie ćwiczą całusów

 

śpią bez misiów

bo te zniedźwiedziały

lalki rozdziewiczone

odeszły z innymi

 

tęsknoty dużych dzieci chodzą przy nodze

na krótkie spacery tuż przed północą

wracają niewybiegane głodne spać się kładą

z rękami na kołdrze

 

 

 

Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski
Wiersz · 1 grudnia 2009
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Tak sobie czytam raz i drugi i nawet nie czułam, ze moje dziecko mnie w rękę gryzie. Dopiero teraz widzę ślady po zębach.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kuba Nowakowski
    Dzięki Hosala. Ach, te dzieci, duże i małe...

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    wiele miejsc i całość. środek celny.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "śpią bez misiów bo te zniedźwiedziały"
    Nie lubię smętnej poezji, ale plus za neologizm.

    A tak z innej beczki, jak przyrównamy:
    zniedźwiedziały - zniewieściały
    rodzi się niezwykle silny kontrast.

    Pozdrawiam
    AO

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    duże dzieci w słowa owijają rozczarowanie. bo cóż im pozostało.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    "...zniedźwiedziałe misie..." Jakie świetne! Kocham takie wiersze, dzięki.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Świetne!

    · Zgłoś · 14 lat