Nic nie skończyło się
na słowie Piłata
śmierć jak każda inna
bez samobójców
podszeptów
bez Owidiusza
w gruncie rzeczy
nawet powietrze nie stało się
bledsze
wcześniej być może
umarłych znaczono po
omacku
skrupulatnie szlifując
wystające drzazgi
istnieją jednak
pieśni nie znające pojęć
(mówią
że umykają arytmetyce
w zdziczałe krzyże)
są to psalmy Piłata
nuci je zachłannie podczas
mitycznych potyczek
bo kocha głosy rozsądku
starzec
podobno się zmienił
czasem
przechadza się
nad drzwiami
przekupując strupy.
czy ty jesteś królem żydowskim
czy ty jesteś królem żydowskim
Patibulum
Jacek
Jacek
Wiersz
·
10 stycznia 2010
brakuje już tylko Psa i Singera z młodych emigrantów :D