krokosmia ogrodowa. z rozmów z ogniem

Kasia Czyżewska

 


jedna z monet
którą trzeci sługa zakopał w ziemi
trafia niespodziewanie do moich ust

teraz jestem
Bożą skarbonką
oczekiwaniem i położoną nadzieją
talentem magika który powoduje odwracalne zmiany
w krajobrazie

czasem kradnę Charonowi łódź i płynę w górę rzeki
długo
długo aż
spowoduje zaburzenia mitologii

kiedy mnie wykopiesz
wyłowisz
wywołasz na którąś ze stron
rzucając reszkę mojemu nierozsądnemu życiu pośród kolorów i ruchu pszczół
zajrzyj pod powiekę
gdzie milczę na obraz i podobieństwo które zobowiązało mnie

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 12 głosów
Kasia     Czyżewska
Kasia Czyżewska
Wiersz · 12 stycznia 2010
anonim
  • Karol Ketzer
    moim zdaniem styks wysechł

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • born
    Śliczny Disneyland... na zajęcia z poetyki jak znalazł.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Kasia     Czyżewska
    bardzo dziękuję Damianie. długo... bo ja długo płynę:)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    wiersz poprowadzony bardzo starannie, lubię to naprawdę bo świadczy o szacunku do czytelnika, estetyka i wszystko tworzy ciekawy klimat:)
    nie wiem dlaczego ale tutaj mi zgrzyta
    "długo
    długo aż
    spowoduje zaburzenia mitologii"- może to "długo" ?:)
    rzeczywiście zasłużył na wyróżnienie:) gratulacje:) pozdrawiam

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Dociera do mnie , jest Boski!

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Kasia     Czyżewska
    panowie - bardzo dziękuję. Dominiko wbrew życiu właśnie. pisanie wbrew życiu.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz
    Zaburzenia mitologii mnie trafiły. I płynięcie w górę rzeki - pod prąd i jakby wbrew życiu. I atmosfera tego wiersza: oczekiwanie na nieuchronne.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    A ja nie wrócę, bo wrzucam do ulubionych.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anhelus
    napewno tu jeszcze wrócę...

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anhelus
    czytając wiersz, poddając się mu...ehhhh piękne przeżycie, pewnie wielu tego wogóle nie zauważy,ale emocje które prezentujesz posiadają indywidualny charakter przekazują uczucia osoby, a nie tylko epoki... ;)

    · Zgłoś · 14 lat temu
Wszystkie komentarze