często zastanawiam się
Pentezyleo
co nakłoniło cię
do trojańskiej odsieczy
u Dubraya stoisz
w perfekcji pustych oczu
swoją drogą
całkiem do twarzy ci
z pogrzebanymi myślami
nie sądziłem jednak
że zdjęcie hełmu
odwraca klepsydry
zaszywa usta wiatrom
Achilles
ma teraz dwie pięty
i niemały problem
przez ciebie
zamienił się z Chrystusem
biedak
ma przybite ręce
a kwitnący krzyż
nie chce siwieć
Krzyż co nie chce siwieć - dla mnie jak żałoba, która nie chce przeminąć.