Bajki

Jacek

Spróbuj opowiedzieć dziecku

historię wojen

nie stając po niczyjej stronie

 

bajki idą z duchem czasu

i nie ma co płakać nad rozlaną

 

proporcją

między morałem

a historią

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 5 głosów
Jacek
Jacek
Wiersz · 16 stycznia 2010
anonim
  • Dominika Ciechanowicz
    Niegłupie. Najlepiej trzyma się pierwsza, potem zatrzymuje ta rozlana proporcja.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • guwno
    W sumie to ani na plus, ani na minus. Nie jest bardzo zły, ale też niczym się nie wyróżnia. Jak dla mnie to zwykłe odniesienie się do faktów - komu SOSO zrobił kuku.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • estel
    "Spróbuj opowiedzieć dziecku
    historię wojen
    nie stając po niczyjej stronie"

    - to. Potem się łamie rytm i ciąg. A te trzy wersy uświadamiają problem bezstronności i tego, że historii narodów uczymy się dlatego, że kiedyś narody nie nauczyły się historii i jeszcze czystość dziecięcego umysłu i jeszcze ważność perspektywy i względność jeszcze. Te wersy sobie zapamiętuję.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Jacek
    Mimo wszystko dziękuję wszystkim:) Zdaję sobie sprawę z wielu niedoskonałości tego krótkiego tekstu, ale jest stary jak świat, ja nawet o nim zapomniałem, i byłem ciekaw, co powiecie. To już wiem:D Przychylam się do wielu uwag.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ''Rozlaną'' mi pasuje, spodziewam się po tym czegoś innego, a tu proszę - wyskakuje proporcja. Fajnie, fajnie.
    Do mnie trafia. Dobry tekst.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Ojoj, nie bierz się za opowiadanie bajek. Gdyż złączyłeś ze sobą niezłą myśl w tak marnym wykonaniu, że nie jestem w stanie uwierzyć iżby pisała to ta sama osoba, co "Do Marka Edelmana". Siódma woda po kisielu, kolego.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Grzesiek z nick-ąd
    ja bym stanowczo i na pysk wywalił "rozlaną"

    Spróbuj opowiedzieć dziecku historię
    wojen nie stając po niczyjej stronie

    bajki idą z duchem czasu
    i nie ma co płakać nad proporcją

    między morałem a historią

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Justyna D. Barańska
    sama myśl jest interesująca, chociaż sposób przedstawienia nie do końca przekonuje. nie pozostawiłeś wiele miejsca czytelnikowi do swawoli, więc po przeczytaniu ruszam dalej.

    · Zgłoś · 14 lat temu