Spróbuj opowiedzieć dziecku
historię wojen
nie stając po niczyjej stronie
bajki idą z duchem czasu
i nie ma co płakać nad rozlaną
proporcją
między morałem
a historią
Spróbuj opowiedzieć dziecku
historię wojen
nie stając po niczyjej stronie
bajki idą z duchem czasu
i nie ma co płakać nad rozlaną
proporcją
między morałem
a historią
Spróbuj opowiedzieć dziecku historię
wojen nie stając po niczyjej stronie
bajki idą z duchem czasu
i nie ma co płakać nad proporcją
między morałem a historią
Do mnie trafia. Dobry tekst.
historię wojen
nie stając po niczyjej stronie"
- to. Potem się łamie rytm i ciąg. A te trzy wersy uświadamiają problem bezstronności i tego, że historii narodów uczymy się dlatego, że kiedyś narody nie nauczyły się historii i jeszcze czystość dziecięcego umysłu i jeszcze ważność perspektywy i względność jeszcze. Te wersy sobie zapamiętuję.