***

born


(Dziewczynce na 23 urodziny)


dla sławy

twego uśmiechu mauzoleum płonie

mej herostratowej duszy


dla tańca

Salome twych dłoni po skórce

chleba ma głowa kudłata

na tacy


dla zachwytu

z piany nagością wzrosłą

dłońmi macam wieszczą ciemną drogę


krzycząc na moście

wisząc na krzyżu harfy

śniąc demonów tumany

czekam

na twą dłoń otwartą

wspólnych zestarzeń

born
born
Wiersz · 23 stycznia 2010
anonim
  • Tommy Gun
    "Wspólne zestarzenia" to płyta zdarta już tak, że należy działać technicznie tak, by zdartość nie przeniosła się na czytacza. Udało Ci się to, chociaż mnie ten ostatni zgrzyta nieco. Niemniej całość - mniót!o pamiętam .
    Fakt, że ja słabo pamiętam Twoje tekst z naszej młodości, ale ten wyróżnia mnie się i tuszę, że powstał niedawno.
    Tak, czy siak - "chyto"!

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    wspólna młodość brzmi uroczo. tekst z racji na 23 czytam także przez siebie. powrócę w lepszej porze.

    · Zgłoś · 14 lat
  • born
    Tommy!! nie zapominaj, że to 23 nie jest moje... u mnie w tym roku przecież cyfry się przestawią...

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    informacja o dziewczynie może sugerować zarówno jej niedojrzałość, jak i tę "dobrą/młodzieńczą" beztroskę/wolność.
    trop Herostratesa - trudny - ona Artemida? on zdejmuje z niej uśmiech dla swojej sławy? czy dla jej sławy uśmiech płonie.
    druga podpowiada, że raczej podmiot jest ofiarą. ładnie z motywem Salome. na końcu znów Afrodyta? i ciemna droga przeznaczenia podmiotu - jak w poprzednich. koniec ciekawie stopniuje ból podmiotu. ja jednak - jak Tommy - ryzykownie widzę koniec końców i kończę - z małą inwersją - na "twą dłoń otwartą" - chyba dobrze zaznacza różnicę pomiędzy wspólne a zamknięte.

    · Zgłoś · 14 lat
  • born
    dzięki, za analizę, ale przede wszystkim za alternatywę końca... co do tropów - zdecyduj sama... takie pytania mogą zakończyć się odpowiedzią: "(...)Ona wynika z brodawek ogórka..."

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    cieszę się z alternatywy i szukam tropu.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Dobry tekst, nic więcej do powiedzenia nie mam, bo nic zbędnego nie znajduję więc i wiersz kompletny.

    · Zgłoś · 14 lat