Udawanie

Theodave

 

Gdy wyschnięty i zbolały chodnik

cichnie na sekundę żebym nie usłyszał jak bardzo jest chory,

wydaje mi się, że już czas najwyższy,

żeby roszpunka opuściła swoje piękne zielone węże

i pomogła mi stać się kamieniem,

którym mój znajomy chodnik nigdy nie chciał żebym był.

 

Chwilę później jednak,

odkrywam że tak naprawdę

nowa roszpunka tylko przemalowała włosy,

przybierając pozę niedostępnej

a w rzeczywistości nadal czekając,

aż książę z czarnymi paznokciami przestanie wreszcie płakać.

 

Mimo to moja wymarzona przemiana powoli się dokonuje.

Szarzeję każdego dnia,

słucham jak osiada na mnie kurz

a broda zielenieje mi niczym mech.

 

Kto wie, może pewnego dnia

Gorgoszpunka i Królewna Śnieżek

pobiegną po moich znajomych kostkach brukowych

i gdzieś po drodze wdepną na moją twarz

a wtedy nic już nie będzie takie samo.

Oceń ten tekst
Theodave
Theodave
Wiersz · 16 lutego 2010
anonim
  • Theodave
    No cóż dla was za każdym razem coś jest na nie, na zasadzie "ok tym razem przepuścimy ale...". Gdyby ktoś od razu powiedział mi, że jestem beztalenciem przynajmniej bym się nie ośmieszał. Wracam do szuflady. Bez odbioru.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Kasia     Czyżewska
    interpunkcja. żeby w pierwszej. wydaje mi się, że czasem tekst się wymyka. i to nie na korzyść. raczej przynosząc wrażenie chaosu. obrazy bardziej niż zyskiwać tracą przez nie wyraźność. a obrazy znów ciekawe. "roszpunka opuściła swoje piękne zielone węże", "Szarzeję każdego dnia,
    słucham jak osiada na mnie kurz"
    ale też - jak zauważa Dominika - momenty tak prozatorskie, że poezja się w nich topi.
    " odkrywam że tak naprawdę
    nowa roszpunka tylko przemalowała włosy,
    przybierając pozę niedostępnej".
    dla mnie tym razem nie.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz
    Sama nie wiem, ale chyba widziałabym to jako prozę.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Theodave
    Więc co Twoim zdaniem Dominiko dyskwalifikuje go jako wiersz?

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz
    Myśli ciekawe. Ale czy to już jest wiersz?

    · Zgłoś · 14 lat temu