na chwałę i potęgę
nie wiadomo kogo
udało się wygrzebać
spod ołtarza
a ty ich Koperniku nauczyłeś
nie dumać a wiedzieć
zakładając najgorsze
dowodzić że będzie lepiej
gdy oddamy kościołowi wszystko
prócz prawa do kręcenia
nauką i wiarą
w czasach o których nie marzyłeś
a jeśli tak to dobrze
że nie dożyłeś odkrycia
milionów niepotrzebnych gwiazd
twojej miłości w Gdańsku
i głowy we Fromborku
która ponownie dzieli
społeczeństwo wedle uznania
wybacz mi radość maluczkiego
człowieka nikt nie będzie chciał
odkurzać wypalonego
na własne życzenie
wy-kopaliście?
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz
·
1 marca 2010
oraz: "człowieka nikt nie będzie chciał...". A może by tak ustawowo dać chociaż 10% w parlamencie twierdzącym, że to jednak t a cz a sz k a;-) Przypomniały mi się słowa jakie rzekomo Danton miał wypowiedzieć do kata przed ścięciem: nie zapomnij tylko pokazać mej głowy ludowi, warta jest tego!
"gdy oddamy kościołowi wszystko
prócz prawa do kręcenia
nauką i wiarą' - kościół to sobie chyba sam wział to prawo
Celny wiersz, końcówka bardzo udana.