w pustym kościele
ukrytym w cieniu
wystawiony
na wyciągnięcie ręki
na spotkanie z człowiekiem
czy to Ty
czy ten zmęczony pielgrzym
ugiąłeś się zmażdżony
ciężarem ludzkiego zagubienia
w labiryncie
bazylik i watykańskich kolumn
w dniu
który miał nadejść