Literatura

Pijaństwo (wiersz)

pabl0iD

 

I.

człowiek z człowiekiem szklankami się styka,

to historia nie tylko dla młodych

co jeden chrząknie, to drugi znów łyka,

pełno tu ludzi dobrych i szczodrych

skrzywione twarze, czuć krew pulsującą

plamy na stole coraz to większe,

przynosi nam pani tą ciecz tak kojącą

za oknem kołyszą się trawy na wietrze


II.

teraz to widzę dobrze - ta izba faluje

nie płynę bynajmniej statkiem

jeden drugiego łapie za szyję - morduje

a ja przechylam kieliszek ukradkiem

ktoś znowu upadł, tenorem ktoś ryczy

płyną podłogą wszystkie nasze żale

każdy myśli że jego się nie tyczy

i pije i pije i pije dalej!

nie wiem co robię i dlaczego pod stołem,

gorycz porażki, upadam trupem

ktoś podtrzymuje ciało, czuję się wołem

czy da się uratować tą pijaną grupę?


III.

O Dionizosie! Twe drogi każdego pozbawią rozumu,

przecież człowiek normalny nie chodzi okrakiem

ja chcę wyjść, położyć się a oni dolewają rumu

cofam się idę i jestem rakiem

Na Olimpu szczycie poległem żołnierze

Życie to nie bajka widzę tylko czerń,

Straszna choroba od środka mnie bierze,

Czuję jak wbija się w czoło cierń


IV.

Pobudka, czas wstawać, godzina dwunasta

Znalazłem się w domu z magii pomocą

Piekielne uczucie w trzewiach narasta

Dwie szklanki wody mnie rozochocą

Wczoraj zdobyłem Rzym i Ateny

Dzisiaj połykam gorzki Panadol

To jest koniec, brak twórczej weny

Powspominamy nazajutrz rano



wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 11 marca 2010, 19:29
Ge-ńal-ne! :D
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 13 marca 2010, 13:01
a to dobre
Figa
Figa 13 marca 2010, 13:51
brakowało mi takich tekstów :)
przysłano: 5 marca 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca