Z synem III

Paweł Lewandowski

tato…

czy dostajesz jeszcze listy

te o porozklejanych słowach

gdzie nie możesz już się schować

 

tato

czy pamiętasz jeszcze chwile

te o przydługich stołach

gdzie nie jedliśmy potraw

mając jedynie słowa

 

tato

czy spadają nadal kartki

wciąż zakazane obrazy

milczą

stworzone by nie próbować

 

jutro przyjdę z mamą

proszę wlej w oczy słowa

nie budując

z martwych cegieł

brzydkich bram o brzydkich nogach

Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski
Wiersz · 20 marca 2010
anonim
  • Krystian T.
    podoba mi się. ja osobiście zrezygnowałbym z wielokropków. dla mnie psują odbiór utworu.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    dla mnie chyba najlepszy z tryptyku. znów wielokropki. samo "tato" nie może funkcjonować? nie wiem także, czy jest jakiś klucz dla potrójnego użycia wyrazu " słowo"?

    · Zgłoś · 14 lat
  • Paweł Lewandowski
    Jest do słowo, ale to sami rozkmińcie. Co do wielokropków zastanowię się, dla mnie są ważne.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Przeczytalam wszystkie trzy i tak sobie myślę, że nieźle jest. Że mają sens.

    · Zgłoś · 14 lat