człowiek kochający przemija powoli

Emilia Czasami

urodzone przez lwicę młode leżą przez trzy dni
martwe. potem nadchodzi lew i oddechem
budzi je do życia.



trwanie w pustce nie jest dla nas. nawet list w butelce
czyni ją pełną; ssak w ssaku - jednoczenie się ciał
wydrążonych przez seks. osobne mamy projekty
istnienia, inny popiół chowamy w sobie samodzielnie.
popiół. teren prywatny, o którym nigdy nie mówimy,
pozostałość po czymś wielkim, naznaczenie. popiół.

jestem homo amans. wyewoluowałem, kiedy ty,
kiedy domem twoim była klatka. drapieżco.

Emilia Czasami
Emilia Czasami
Wiersz · 1 kwietnia 2010
anonim
  • Ir
    "trwanie w pustce nie jest dla nas.."...a dla kogo jest? Trwanie w pustce nawet popiołem się nie zaznaczy. Ciekawy.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Tak sobie myślę, że tytuł osłabia.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Emilia Czasami
    dla kogo jest? dla owych drapieżców.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Frapujący tekst. Widzę potencjał,

    · Zgłoś · 14 lat
  • Marcin Sierszyński
    Niezłe. I podoba się zabieg z wycinkiem z gazety. Trudno mówić o nawiązaniu do tradycji, jednak nawiązujesz w uroczy sposób. ;)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Kasia     Czyżewska
    pisać! dobrze się czyta. poza pintą, co dość patetycznie zabrzmiała, ale
    "ssak w ssaku - jednoczenie się ciał
    wydrążonych przez seks. osobne mamy projekty
    istnienia" - piękne.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Rita
    myślę, że czlowiek kochany przemija jeszcze wolniej :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Emilia Czasami
    o tak Rito. chociaż teraz zdałam sobie sprawę, że nie do końca ten wiersz mówi prawdę, pomija pewną kwestię, patrzy tylko z jednej strony. kocha, ale czy jest kochany? może na podstawie lwów odpowiadam na to pytanie, ale czy to na pewno to?
    to jest też pewnego rodzaju ostrzeżenie, dla tych, dla których uczucia są gdzieś na odległym planie.
    popiół jest symbolem przemijania i nawrócenia, może dla każdego jest jeszcze szansa?
    Tak. człowiek kochany przemija jeszcze wolniej.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Figa
    wyśmienity, bo jest do czego wracać, nie raz i nie dwa.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Figa
    czekam na kolejne teksty :)

    · Zgłoś · 14 lat