Oni - pierwsze spotkanie.

Ce.

wyrzuciło ją z domu
gdzieś na piątej stronie
ostateczne samobójstwo Anne Sexton
wyzwolona z kontroli celnej
w wysokich butach po babci

schodziła na blady od deszczu ląd
kiedy ten ze skrętem przypalającym wąsy
nagle podniósł głowę i otworzył oczy
rozmyte jak wpadający do oceanu lodowiec
(wywiercą jej przez lata dziurę w duszy)

kupili wino za normalne pieniądze
w Anglii nie ma papierowych kartek mamo
poznałam prawdziwego tubylca
pracuje chyba na budowie
swoimi ciężkimi pięknymi dłońmi
(umalują mi w przyszłości twarz na sino)

Jaś i Małgosia
powinni byli wiedzieć już wtedy
że imiona z bajek przynoszą pecha




 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 9 głosów
Ce.
Ce.
Wiersz · 27 kwietnia 2010
anonim
  • Figa
    bardzo dobry, chodź czegoś mi brakuje.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Rita
    Oli, czyli,że mężczyźni kochają inaczej? Jak? i czy to w takim razie jest miłość, jeśli boją się ryzyka?Niestety, i ze swojego doswiadczenia wiem, że masz rację -i panowie wolą być , gdy świeci słońce .

    Facet i pogoda

    Na słoneczne dni,na radośc wokół,
    na bezchmurne niebo, na spokój,
    na poranną kawę o świcie,
    na bezproblemowe życie - to jest facet

    Lecz gdy deszcz nagle spadnie kłopotami,
    jedną nogą stoi już za drzwiami.
    A gdy burza, to nogami obiema.
    Kiedy zagrzmi - to faceta nie ma.

    :)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz
    Anne Sexton! Której pisanie wierszy zalecił psychiatra w ramach terapii! A i tak nie uchroniło jej to przed marnym końcem, przed romansem z bezwonnym gazem.
    Próby odczytania przyszłości ze znaków w teraźniejszości?
    Do mnie trafia.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Krystian T.
    jakoś obok przeszedłem. ale nie umniejsza to jakości technicznej. :)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Rito - doświadczenie mi mówi, że mężczyźni boją się ryzyka.
    Wiersz oczywiście podoba się. Zwłaszcza dwie ostatnie do mnie trafiają, ale to takie bardzo subiektywne...
    Dawaj nowy!

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Rita
    czy mężczyzna wiedząc też by zaryzykował ,czy to tylko kobiety mają takie "inne" serca?

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Ce.
    chce zaryzykować. i kocha mimo wszystko.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Podimot liryczny już wie, że będzie cierpiał więc dlaczego?- nie daje sobie prawa do szczęścia?

    · Zgłoś · 14 lat temu