Pokajanka

jerzykujas

 



przepraszam Cię że byłem podły
w piątki i świątki i niedziele
że odprawiałem swoje modły
siedząc w fotelu nie w kościele

że drugie było czasem pierwsze
za guzik wszyty nie z tej strony
za to że gdy zabrała wiersze
mówiłem do niej jak do żony

że byłem zwykłym sowizdrzałem
i jadłem mięso w każde święta
że mówiąc kocham nie kochałem
że zapomniałem choć pamiętam

więc kiedy przyjdzie czas pokuty
wyzwól mnie z moich grzechów paru
zostaw mi tylko ziarnko buty
i odrobinę mego żalu

jerzykujas
jerzykujas
Wiersz · 9 maja 2010
anonim
  • Rita
    Co za piękne przeprosiny Jerzy :))

    W drugiej zmień np. na - "za to, że gdy zabrałaś wiersze
    pretensje miałem jak do żony" ?

    (jakie to wymowne- do żony(!) )

    Pozdrawiam

    · Zgłoś · 14 lat
  • jerzykujas
    To parafraza Rito i łatwo ją zrozumieć..."sztuczny miód" Osieckiej. Ma niestety troszeczkę pejoratywny wydźwiek.Słowa kieruje do Najwyższego. Neologizm w tytule mówi ,że jest to płytka prośba,bo podmiot prosi o odrobine buty i o zachowanie żalu,by mógł dalej modlić sie w fotelu,jeść mięso w post i tak troszkę"niewinnie" grzeszyć i ciągle żałować:))

    Dziękuję Ci i serdecznie pozdrawiam:))

    · Zgłoś · 14 lat
  • Rita
    to wszystko wyjaśnia :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Niesamowity wydźwięk

    · Zgłoś · 14 lat
  • Grzesiek z nick-ąd
    ja wielbiciel Osieckiej niejakiej jestem pod wrażeniem:)

    · Zgłoś · 14 lat
  • jerzykujas
    Osieckiej czy wiersza Grzesiu?

    · Zgłoś · 14 lat
  • Ir
    No...noi... fajnie :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Adam "Przełojcan" Wostal
    Cześć.
    Jako tekst piosenki super. Miłego:)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Marta
    uroczy..! prawdziwa poezja

    · Zgłoś · 14 lat
  • jerzykujas
    Dziękuję bardzo za komentarze ;)

    · Zgłoś · 14 lat
Wszystkie komentarze