Polsko pytaj

Tomasz Szczech

Polsko, pokaleczona, podziurawiona kulami najeźdźców, obrońców, powstańców

Zgwałcona przez wyzwolicieli

Zapal znicz na ich grobach.

Zapłacz.

Pytaj.

Nie pytaj umarłych, przy krwawym świetle lepiących potłuczone myśli w huraganowym ogniu wydarzeń.

Ich już nie ma.

Nie pytaj tych, którzy dziś żyją wczoraj.

Oni nie żyją.

Nie pytaj tych, co z mgły jutra wykuwają pompatyczne posągi.

Oni nie wiedzą, że

mgła, trupioblada złośnica, nie daje się ciosać ani lepić.

Pytaj Boga.

Powtórzę

Pytaj Boga.

Tomasz Szczech
Tomasz Szczech
Wiersz · 20 maja 2010
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Ciężko było przebrnąć przez ten tekst, oj ciężko.
    Kiedyś czytałam poprzednie Twoje, Drogi Autorze i mogę powiedzieć, że nawet mi się podobały, niestety tym razem zupełnie mnie nie przekonujesz.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    o jejku. To ma być wiersz, czy mowa pogrzebowa?

    · Zgłoś · 14 lat
  • Jakint
    Wiersz wybitny do tego stopnia, że z tego szczęścia zacząłem głaskać swojego orzełka. :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Ir
    O, rany..............to na zamówienie ?
    Tak, :)) orzełka można pogłaskać :)), żeby z przerażenia nie odfrunął.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Justyna D. Barańska
    hm... próbowałam podejść do tekstu kilkakrotnie, ale za każdym razem pozostaje we mnie ten wysoki ton, swego rodzaju moralizatorstwo, choć nie krzyczące: zrób tak, a tak bo inaczej pójdziesz do piekła, źle skończysz i w ogóle sznurek o klamkę, zębów nie ma. ja dla siebie nic stąd nie zabieram.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Marcin Sierszyński
    "Fronda" i "44" stoją otworem.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Właśnie. A z tego, co słyszałam, to oni tam ciągle walczą o Wilno i Lwów ;-)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Marcin Sierszyński
    Tam się dzieją różne dziwne rzeczy, brrr. :P

    · Zgłoś · 14 lat
  • Tomasz Szczech
    Brrr... Wiersz wzbudził dużo emocji i zwrócił na siebie uwagę. Przypuszczam, że czas, jaki niektórzy poświęcili na jego skomentowanie był nieproporcjonalny do czasu, jaki poświęciłem na stworzenie tego utworu. Pozdrawiam wszystkich.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Tomasz Szczech
    A w ogóle to dziękuję za Wasze spostrzeżenia. Zgadzam się z zarzutem moralizatorstwa. Natomiast sugestie, że wiersz był "pisany na zamówienie" wskazują na to, że ktoś nie wie, jak działa rynek.

    · Zgłoś · 14 lat