i wznoszono się
pionowo
obecnie
spada się
poziomo
Tadeusz Różewicz Spadanie czyli o elementach wertykalnych i horyzontalnych w życiu
współczesnego człowieka
odnalazłem się siedziałem
w przebraniu cichej myszy kościelnej
wprost spod wyliniałej miotły leciałem to na prawo to
na lewo robiłem różne rzeczy zdrożne i wybawienia inne
marzenia wplatałem w suchą dziką sierść aguti całkiem
wygodny kubraczek to podjem pszenicy
to kukurydzy kilka ziaren czasem ktoś
tylko poszczuje trutką z fenantrenu wybije
człowieka z rytmu życia i zmusi do zrzucenia
sierści
Władysław Grzeszczyk pisał, że :
"Punkt widzenia - barykada z ziarenka piasku." Pokusiłabym się , o analizę porównawczą.