Literatura

presja (wiersz)

Raoul Duke


                                                                              "... by słodką klęskę
                                                                              [...] czuł na karku"

                                                                              Zbigniew Herbert, Głowa



jak kropelki krwi spływające z poręczy
odbijam się w płytkach schodów
śniegu czerniejącego od smogu jak hara na wargach

na wietrze czuć rok 1939 i
pierwszy stycznia w tlącym się niedopałku
zastygłym w zastygłych palcach
 
przepowiedzi tkwią we łbie
wymieniając się echami
żongluje nimi bezwiednie
gościunio bez pyska na smyczy

dupa zamarza w środku zwierciadła
demonicznie się kręci oś tarczy
jest czwarta rano i zamarzam

nie wiem co było
jakaś drypcia drepta bulwarem
nalicza czas sekundami stukając o bruk podkutą laską
lampy liczą minuty wyznaczając jej drogę
zaczyna się dzień i zaczyna się strach
nie wiem co będzie

przerywam zdrętwienie
pobiegnę zobaczyć
swoje puszczydło
w jej szklanych oczach

raz ostatni
ją wyszpuntować

pozabijać pająki
zetrzeć kurze
kurtyzany ze ścian
zamknąć okna

głuchonieme i przestrachane bo obryzgane drzwi                                                                           


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 13 czerwca 2010, 11:01
Nie mam do czego i też nie chcę się czepiać....................bo nawet neologizmami Tu się zatrzymuje refleksja i ścieli czytaniem..................wszystkiego, jak wpada we mnie - nawet przy kolejnych czytaniach.................następnych odsłonach słowa, a skoro tak się dzieje, to................jest wiersz.................Bardzo Serdecznie Pozdrawiam!
Mithril
Mithril 13 czerwca 2010, 11:03
przy tych robakach..................to odechciewa sie komentowac...................TE Wowrot !

Dzialaj Cos ! ! !
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 19 czerwca 2010, 10:41
Jam zadowolona:)
przysłano: 12 czerwca 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca