Scenariusz.który mógłby napisać Ingmar Bergman

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

 

Emma Rämmstein żona pastora z Löwenhagen matka czworga dzieci

właśnie rozbiera się przed swoim młodszym o piętnaście lat kochankiem

niepełnowartościowo rasowym robotnikiem przymusowym  ciężko tyrającym w gospodarstwie Steinerów

 

wchodzi do łóżka i pierwszy raz w życiu będzie odczuwać orgazm wielki jak Tysiącletnia Rzesza

pierwszy raz nie będzie też czuła wstydu  i żadnego zażenowania przynajmniej tak mówi

kładzie się na wykrochmalonej pościeli w barchanowych majtkach do kolan i staniczku do pępka

 

tak

w sztuce Ingmara Bergmana nie ma jurnych fallusów a tu są przynajmniej dwa –

pierwszy jest męża

który gwałci ją w imię Pana przyzwoitości i obrzydzenia

drugi zaś chłopskiego syna spod Mławy

który zbawia zacną pastorową od niezbawienia niewiedzy nieradości i niemiłości

co jej łapczywe usta nagrodzą mu pieszcząc bez opamiętania pewien anatomiczny szczegół

w bohaterskim kształcie hełmu rycerskiego wehrmachtu

 

jej ciało zaczyna mówić o wiele głośniej niż matka mąż Bóg czy Führer

jedynie nad Bałtykiem o tym cisza

 

tak

w sztuce Ingmara Bergmana nie ma niestosownie niedyskretnych wagin a tu jest przynajmniej jedna

za to oddzielona samotna światopoglądowa i bolesna

 

Emma nie zdąży już przejść na katolicyzm

nie zdąży się też ani odwrócić ani przewrócić ani powrócić

obejrzy tylko lwy w klatce walące ogonami o podłogę

jednak będzie wolała zdecydowanie małpy

z piaskiem w tle 

Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz · 24 czerwca 2010
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ja bym to ogarnął całościowo minuskułą :-)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Tomasz Smogór
    trochę przypomina dykcję Grzegorza Kwiatkowskiego

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Rany...., bardzo trudny dykcyjnie,ale niesamowity, jak napisał Krystian - poprzeczka do nieba!!!Jak powszechnie wiadomo "grzeczne dziewczynki mają raj na Ziemi".
    Oniryczny ten Twój wiersz. Podoba mi się!

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    niegrzeczne*

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    grzeczne! *

    · Zgłoś · 14 lat
  • Rita
    to się nazywa debiut! - gratulacje!:)

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    O! - ja Cię....to jest naprawdę dobry scenariusz. Brawo!

    · Zgłoś · 14 lat
  • Ce.
    jestem w szoku.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Figa
    jest mocne, naprawdę mocne.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    świetny wiersz!

    · Zgłoś · 14 lat
Wszystkie komentarze