Prawda, że na druki jego poematów nie dawaliśmy,
czekaliśmy albowiem czegoś jasnego, zrozumiałego,
tak dla publiczności, jak dla dobra samegoż autora,
bo co mu za korzyść, gdy czytelnicy nic a nic nie potrafią pojąć?
Zygmunt hrabia Krasiński, List do Stanisława Egberta Koźmiana, 1851
coś Ty Polsce zrobił Cyprianie
że Ci za żywota pomnik sprawiając
truchło Twoje w obcej stronie
ostawili
coś Ty Poezji zrobił Kamilu
że Ci Laudamus śpiewają
żebraczą jałmużną pierwej
obruszali
coś Ty Miłości zrobił Norwid
że przed nią skory do szpitala dokonać żywota
od nieudolnych zrozumiany głazów
uciekłeś
ærumnarum plenus[1]
gdy słowiańską łzę ziemi
osuszysz
w wymianie ciosów widać będzie
czyje prawo lepsze[2]
tam gdzie ostatnia świeci szubienic
bo przecież
historia i umarli prędko – jadą
od słabości do Kamila
i wielu Kamilów
którym RP zawsze zad pokazywała.......................masz dobry
za patos dałbym inszą - inszość.......................acz i do obecnego czasu tego, po którym stąpamy można go uosobić - "w wymianie ciosów widać będzie
czyje prawo lepsze"
Jak, to jest Wojtku, ze Ty wciąż gwiazdy wodzisz za nos?
("Coś Ty Atenom zrobił, Sokratesie...")