Po co On wszedł
na póÅ‚piÄ™tro?
By poleżeć sobie
do góry brzuchem?
A może napić się wrzątku,
jak korek?
Lub też poślizgać się na złamanych skrzydłach
po kurzu?
A środki nasenne
snu nie dały
i nic...
On tu przyszedł
za córÄ… Koryntu,
która mieszka
na póÅ‚piÄ™trze.
mnie by nie starczyło cierpliwości do pisania przez tyle czasu, o przechowywaniu swoich tworów tak długo, nie wspominając...
Czcionka wali w oczy aż się nie chce patrzeć w ekran...
Tekst zawiera pewien pomysł, i do tego pomysłu mógłbyś zacząć budować go jeszcze raz:
W pierwszej: Po co On wszedł// na półpiętro? - On pisane wielką litera przywodzi na myśl Chrystusa, dodając do tego końcówkę: " On tu przyszedł//za córą Koryntu,//która mieszka//na półpiętrze." tworzysz ciekawą grę. Tu się pojawia ironia, bluźnierstwo... Ale w środku coś musi się zadziać, najlepiej w języku nowoczesnym, żywym, zaskakującym. To, co teraz stanowi środek jest dramatyczne i banalne...
Popracuj.