kreacja na wyspie*

Jarosław Jabrzemski

Tańczą panowie, tańczą panie
Krzysztof Kamil Baczyński
 
 
 

już cię prowadzę nieudolnie
już myśli nie są tak swawolne
a ty mnie nie zamierzasz zbesztać
że kapciem szuram nie podeszwą
że czytam komu bije dzwon

na moście w avignon

już nie umiemy tańczyć w ramie
i nie słyszymy niesłychanie
i nie widzimy ostatecznie
czy ciasno zapełniamy przestrzeń
a obiecałem aż po zgon

na moście w avignon





*sous le pont

Jarosław Jabrzemski
Jarosław Jabrzemski
Wiersz · 15 lipca 2010
anonim
  • Marcin Sierszyński
    Przypomina dobre czasy, gdy poezja była piękna. :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Figa
    idealnie pasuje do piosenki Kazika "komu bije dzwon"
    w dodatku treść nie tylko melodyjna, ale też niezwykle czytelna

    · Zgłoś · 14 lat
  • Tomasz Smogór
    Albo do książki Hemingwaya o takimże tytule. :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Justyna D. Barańska
    a nie po prostu Baczyński? bo dla mnie powyższy tekst jest pewnym dialogiem i rzeczywiście, jak mówi Marcin, kryje się tu piękno.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Średnio znoszę rymy, ale tutaj pięknie podane!!!

    · Zgłoś · 14 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    albo do piosenki Metalliki o tytule też takimże

    · Zgłoś · 14 lat
  • afronautix
    a ja to już czytałem :)

    · Zgłoś · 14 lat
  • Anonimowy Użytkownik
    Mirosław
    Każdy znas obiecuje - choć inaczej czuje - że nie opuści aż po zgon - nie tylko na moście w Avignon.

    · Zgłoś · 6 lat