więzisz ją w słowach
zamykasz jak motyla
w dłoni
zasuszasz milość
niczym kwiat
by patrzeć
podziwiać
i wzdychać
i marzyć
a ona ma być wilgotna
jak ziemia
zroszona deszczem krwią z krwi
pulsować
stać na straży spokojnego snu
być chłodną nocą
po upalnym dniu
umrze w niewoli
rozsypie się gdy dotkniesz
nie zawrócisz biegu rzeki
czasem znajdujemy
gdy nie szukamy
"Le roi est mort, vive le roi! (fr.)
Opis: pierwszy raz użyte w 1461 roku, po raz ostatni w 1824, tymi słowami we Francji heroldowie ogłaszali zmianę na tronie. "...............powinno chyba być kursywą, bo to nie autorka wymyśliła.
SZukam tego "króla " w wierszu i niestety nie znajduję..."królowej" też.
Mam wrażenie luźnych wersów zupełnie ze soba nie powiązanych. Np.
"
umrze w niewoli
rozsypie się gdy dotkniesz
nie zawrócisz biegu rzeki
czasem znajdujemy
gdy nie szukamy"
Tytuł mógłby tak samo brzmieć np. "Zagadka"
Pozdrawiam.