,,Umarł król - niech żyje król ! "

kasandra

więzisz ją w słowach

 

zamykasz jak motyla

w dłoni

zasuszasz milość

niczym kwiat

 

by patrzeć

podziwiać

i wzdychać

i marzyć

 

a ona ma być wilgotna

jak ziemia

zroszona deszczem krwią z krwi

pulsować

stać na straży spokojnego snu

być chłodną nocą

po upalnym dniu

 

umrze w niewoli

rozsypie się gdy dotkniesz

 

nie zawrócisz biegu rzeki

 

czasem znajdujemy

gdy nie szukamy

Oceń ten tekst
kasandra
kasandra
Wiersz · 29 lipca 2010
anonim
  • kasandra
    Oczywiście,że nic nowego, Dominiko! Umarł król-niech zyje król ! Pewne sprawy są wieczne !

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Dominika Ciechanowicz

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    a po co rozpisywać się nad...................................kowadłem

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • kasandra
    I to ma być filologiczne zacięcie...

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ależ proszę......................dookreślone cliche

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • kasandra
    Byki na arenie zostały... :( Proszę o więcej filologicznego zacięcia!! Bo to jakieś takie pseudo- medyczno-geograficzne... ;)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    nadczynnościowy i płaskodenny.........................byki poprawić

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • kasandra
    Kursywą - owszem! Ale w okienku edytorskim jej nie znalazłam, a nie chciałam dawać cudzysłowu! Cytat wszedł już w oficjalny obieg zbyt mocno!!

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • kasandra
    Wiersz jest bardzo czytelny! Wiadomo o jaka zmianę chodzi ! :) Pozdrawiam!

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Ir
    Hmm, co do tytułu :
    "Le roi est mort, vive le roi! (fr.)
    Opis: pierwszy raz użyte w 1461 roku, po raz ostatni w 1824, tymi słowami we Francji heroldowie ogłaszali zmianę na tronie. "...............powinno chyba być kursywą, bo to nie autorka wymyśliła.

    SZukam tego "króla " w wierszu i niestety nie znajduję..."królowej" też.

    Mam wrażenie luźnych wersów zupełnie ze soba nie powiązanych. Np.
    "
    umrze w niewoli
    rozsypie się gdy dotkniesz

    nie zawrócisz biegu rzeki

    czasem znajdujemy
    gdy nie szukamy"

    Tytuł mógłby tak samo brzmieć np. "Zagadka"
    Pozdrawiam.

    · Zgłoś · 14 lat temu