na początku były
dwa listy
nie zapisane w żadnej księdze
anonimowe i zapomniane
señor Presidente zwany El Punto Muerto
oddzielił coś od niczego
i zobaczył że stało się -
wypełniło całą pamięć
wielkiego odejścia
ale Panu sprzykrzyło się być Panem
jedynie na obraz i podobieństwo swoje
a kości jego
złożyła niemoc wielka
i zawstydził się
nie był bowiem chytrzejszy
niż wszystkie dzikie zwierzęta które powołał
rzekł więc
jak mogę mówić o czymś
czegom nie spróbował
i
zobaczył Pan i
zapłakał Pan
i spytał Pan
dlaczegom tak postanowił
i odpowiedział
nikt mnie nie zwiódł a zwiodłem samego siebie -
tym com uczynił
będę zawsze kupczył
a spokoju nie zaznam
a miejsce to nazwano
Jeziorem Pierwszej Burzy
a poprzez pamięć tegoż
poprzez wszystkie czasy
kości wilczych źrenic
czernią łamane będą