Sonet o Wywrocie

Dominika Ciechanowicz

 

Zacna Wywroto, szlachetni wariaci

walący się po łbach na oślep strofami

powiedzcie mi, proszę, co nie tak jest z wami?

Od pisania wierszy tu się rozum traci!

 

Siostry z procy strzelają do niewinnych braci

na plac boju bez zbroi wbiegają parami

tylko patrzeć jak krzywdę zrobią sobie sami

stracisz nóżki, poeto, i kto nowe da ci?

 

Jak nie nóżki, to stracić możesz także oko

jeśli ktoś bagnetem dźgnie cię zbyt wysoko!

Poeta bez oka wygląda nieciekawie.

 

Na trybunach krzyczą, że zabawa jest spoko

tu turla się pół nogi a tam czyjeś oko

nieprzydatne już, ale wydłubane w Sprawie!

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 12 głosów
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz
Wiersz · 23 sierpnia 2010
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Tak , to brzmi jak wiersz i widać w co grasz , widzisz nie trzeba wszystkiego przebarwiać metaforami i do tego wciskać zbędne alegorie .Gratuluję dobry wiersz !

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    O, tak, dokładnie:-)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    wywrotki sonetu

    ten sonet do sonetu że sonetem trąci
    a nie łatwo jest spłodzić co ma ręce nogi
    niejeden na te próby krzyknie Boże drogi
    to sonetem być może czy tylko w nich mąci

    ta mowa o płodzeniu do tej co jest płodna
    i nie tylko w dzieciniec świat jej obfituje
    miała sonet napisać ona z nim flirtuje
    nie ważna tematyka ale forma zgodna

    sonetami zasypuj póki sił nie zbraknie
    organy napotkane nóżki oka mózgi
    kształtem kopiec grobowy albo wzorem rózgi

    gdy będą dopieszczone każdy ich załaknie
    siostry bracia jak knedli w babcinym przepisie
    ty w sercu sonet piszesz a ja w brudnopisie

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Ce.
    Od pisania wierszy tu się rozum traci o tak

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Jacek
    Złamałaś gatunek- niewątpliwie:) Brakuje mi tylko wyrazistego podział€ semantycznego między dwoma pierwszymi i dwoma ostatnimi. Łamie się te gatunki, tylko trzeba uważać, żeby ich nie zgruchotać. Poza tym jest cudnie:)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Widzisz, mi się ogólnie forma sonetu nie podoba. Układ rymów i kompozycja do mnie zupełnie nie trafiają, a jednak u Ciebie czyta się całkiem przyjemnie. Tematyka może trochę odbiegająca od typowo sonetowej, ale ileż można o miłości! :)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Tomasz Smogór
    Lekkie pióro masz. Jeszcze tylko temat znaleźć.

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Marta
    sonetowy jest ten sonet ..i z szacunkiem dla Sprawy , pozdrawiam

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • ew
    :)

    · Zgłoś · 14 lat temu
  • Figa
    lepiej umrzeć na poezję niż na katar.
    bo się ze mnie wszyscy śmieją, że kicham jak kot

    · Zgłoś · 14 lat temu
Wszystkie komentarze