Literatura

zło (wiersz)

janyoł

Konkurs Poetycki pt. „Ukryć zło czy je upiększyć?”

Co kryje dzieło
w jedno ciało skupione?
Nie widzisz?

Piękno, radość, tęsknota
kryształy serca wyrażone drogą własną
wydobyć je chcę, niech błyszczą!

Na klawiszach duszy
odgrywa melodię
dotyk czuły dłoni Nieba.

Serca rytmu kształtem określone
w ukryciu głębi duszy człowieczej 
wieczne skarby zgromadzone.

Nie zda się zniszczenie na nic,
kłamstwo nazwane imieniem gdzie piętrzą sie pragnienia
i głód nie nasyci oczu ->pustka<- zachłannie piją one czerń.

Pięknem nazwać się chce brzydota,
nie ukryje się ona,
brzydkim nie przestanie być.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 24 sierpnia 2010, 17:16
edytor robi psikusy, więc proponuję wkleić w poprawnej wersyfikacji w komentarz.
janyoł
janyoł 24 sierpnia 2010, 20:07
Co kryje dzieło
w jedno ciało skupione?
Nie widzisz?

Piękno, radość, tęsknota
kryształy serca wyrażone drogą własną
wydobyć je chcę, niech błyszczą!

Na klawiszach duszy
odgrywa melodię
dotyk czuły dłoni Nieba.

Serca rytmu kształtem określone
w ukryciu głębi duszy człowieczej
wieczne skarby zgromadzone.

Nie zda się zniszczenie na nic,
kłamstwo nazwane imieniem gdzie piętrzą sie pragnienia
i głód nie nasyci oczu ->pustka<- zachłannie piją one czerń.

Pięknem nazwać się chce brzydota,
nie ukryje się ona,
brzydkim nie przestanie być.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 12 września 2010, 02:24
tutaj jest rozstrzygnięcie konkursu: www.wywrota.pl/db/artykuly/17679_rozstrzygniecie_k…
Paweł Kaczorowski
Paweł Kaczorowski 13 września 2010, 23:22
Sugeruję Ci: poczytaj. Poczytaj cokolwiek współczesnego. ten szyk przstawny jest trudny w odbiorze, nie do przyjęcia.

na nic,
kłamstwo nazwane imieniem gdzie piętrzą sie pragnienia - i od tego zacznij raz jeszcze.

Pozdrawiam.
P
przysłano: 24 sierpnia 2010 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca