Spotkanie

Wiktor Kaczmarek

Czy wiesz jak łatwo jest spojrzeć śmierci w oczy?

Tak czarnej, bolesnej, zbierającej kwiaty wszystkiego ze sobą.

 

Ta przyjemność, kiedy wyciąga po Ciebie swą czystą dłoń,

i odlatujesz w krainy rozpaczy, o niespodziewanej godzinie dojrzewającego wina.

 

I ta chęć żeby ponownie spojrzeć jej w twarz, żeby umrzeć znowu i znowu.

Duże niemowlęta przyszywające twoje doznania, i raz jeszcze ujrzeć klany dzikich kobiet

.

I wyruszyć ku spotkaniu dzieci nocy, które nawiedzą wolność i życie aby podarować je zmarłemu.

Wiktor Kaczmarek
Wiktor Kaczmarek
Wiersz · 14 października 2010
anonim
  • johny de
    Wiktor, mocno poleciałeś w dość naiwne imitownie modernistów, w kilku momentach jednak - dzięki temu - znajdują się tu perełki: zbierającej kwiaty wszystkiego ze sobą/ o niespodziewanej godzinie dojrzewającego wina. To są bardzo obiecujące frazy, niestety - nie bronią się. Najgorzej jest chyba w zestawiającym "Duże niemowlęta" - figurę nieco groteskową - z klanami dzikich kobiet , naiwną profecję (rodem z sapkowskiego dzisiaj) o erotycznym zabarwieniu, wychodzi z tego kicz, który przechodzi w bełkot ostatniej linijki tekstu.

    W moim odczuciu masz spory talent, świetnie obrazujesz i plastycznie poruszasz się języku, ale komplenie nie panujesz nad efektem końcowym, a więc nie bardzo wiesz co robisz. Za dużo w tym wierszu "natchnienia" i barokowych fasad.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Ir
    Moim zdaniem: zbierającej, przeszywające, dojrzewającego....to perełki, ale in minus.

    · Zgłoś · 14 lat
  • ew
    Wiktorze, przede wszystkim brak konsekwencji w interpunkcji, raz stawiasz przecinki, innym razem nie. Od czego to zależy?
    Poza tym tanie metafory, kraina rozpaczy, godzina dojrzewającego wina ( dlaczego wina? jakie to ma znaczenie dla wiersza?) - te metafory są bardzo wyświechtane. I tak sobie siedzę i myślę nad tym tekstem, i wiesz co mi wychodzi? że ten tekst nie jest aż taki zły, po prostu niedopracowany. Bardzo niedopracowany, ale możesz go ponaprawiać. Sam zdecyduj czy warto.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Myślę, że masz sporo twórczego potencjału, ale idziesz po linii najmniejszego oporu...

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Podoba mi się

    · Zgłoś · 13 lat