Szpula. Kałużny.

Joanna Krzepina

Wiesz, Walerio, takimi zmokniętymi wieczorami można dorastać
i wracać na miejsce, w ziarenko, które jeszcze nie zaczyna pękania.
To nazywamy klatką, mieszczącą stare rytuały;
na wierzchu ubita filiżanka z jakiegoś motelu. Jest wiosna.

 

I jeszcze dworcowe tunele, Walerio, twoje portrety wiezione do ojca,
brakuje tylko pośmiertnego. Tak wygląda przejście
międzyświatowe, podobno. Motyli lot w stronę światła.

 

Wszystko ma zwieńczenie, Walerio,
również nadstolikowe gapienie się na przechodniów, ich mieszkania,
książki i ulubione piosenki, wpisane w sposób chodzenia. Na później
zostaje tresura kota i układanie klatek, jedna po drugiej, aż do filmu.

Joanna Krzepina
Joanna Krzepina
Wiersz · 7 listopada 2010
anonim
  • Justyna D. Barańska
    nie wiem, co napisać. urzekłaś mnie. od kiedy przyszłam na wywrotę, czytanie twoich wierszy było dla mnie cennym doświadczeniem.

    · Zgłoś · 14 lat
  • ew
    wiesz Aśka.. w odpowiedzi na Twój komentarz u mnie, Ci powiem, że ja ryczę przy wierszach. i się poryczałam, i nie chcę czytać dziś juz nic więcej.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Joanna Krzepina
    wiecie co... teraz to ja nie bardzo wiem co napisać w odpowiedzi na Wasze słowa.
    Dziękuje, Hayde, bardzo, ale to bardzo mi się zrobiło miło, że takie rzeczy z Twojej klawiatury widzę.
    Ewa, ja się dosyć obawiałam wstawienia tego. Bo ja się zazwyczaj staram pisać na chłodno i nie przysłaniać samej sobie wykonania hmmm... jakimś tam tematem. A tu było bardziej czucie niż... noo, zresztą, nie ma co tłumaczyć. dziękuję.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    TA Waleria?
    Piękny wiersz.

    · Zgłoś · 14 lat
  • Joanna Krzepina
    mhm. Ta.
    dziękuję.

    · Zgłoś · 14 lat
  • ew
    bo jeśli ktokolwiek ma prawo do pisania o TEJ Walerii, do TEJ Walerii, jeśli ktokolwiek może pobudzać do życia TĘ Walerię, to chyba tylko Ty..
    i chyba prócz smutku i wspomnień poruszyłaś we mnie coś co sprawiło, że Wywrota na chwilę stała się TAMTYM domem.
    no, w każdym razie, ja proszę o więcej takich.

    · Zgłoś · 14 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    O Boze!

    · Zgłoś · 13 lat