Wiadomość do istot inteligentnych

LordzFc

Wszechświat to przypadek:
Dwadzieścia stałych,
Gwiazdy i galaktyki.

 

Ostatnie z kolei tworzenie
Przestrzeni wielowymiarowej
Zakończyło się.

 

Widziałem piękny początek,
Gęsty, gorący koniec
Kres ostatniej cywilizacji.

 

Wasz stwórca
Inteligencja

LordzFc
LordzFc
Wiersz · 4 grudnia 2010
anonim
  • Justyna D. Barańska
    gdzieś po drodze umknął ci pomysł, a może raczej idea tekstu pozostała, tylko zabrakło pomysłu na jej realizację. Po co tyle "te"? rozboli cię palec od tylu wskazań.

    · Zgłoś · 13 lat
  • LordzFc
    Masz rację. O wiele lepiej brzmi bez wskazywania :)

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    Po co te zaimki wskazujące w pierwszej strofoidzie? Może miało brzmieć anaforycznie...no w sumie brzmi, ale należy się zastanowić, jakie konsekwencje niesie ze sobą użycie anafory opartej na zaimkach- roboczo nazywamy to zaimkozą, która powoduje poetycką czkawkę. Usunąłbym zatem owe.

    Wypada mi też wskazać na niekonsekwencję w zapisie ortograficznym (wiem, to okropne słowo w odniesieniu do poezji, ale roboczo musi wystarczyć). W pierwszej wszystkie wersy zaczynasz wielkimi literami. Potem tylko inicjalne wersy kolejnych strof. W ostatniej powracasz do wcześniejszego pomysłu.

    " n-te" zapis

    Poza tym jest nieporywająco. O ile zamysł wydaje się bardzo dobry, o tyle mam wrażenie, że stoisz gdzieś obok wiersza. Trudno powiedzieć, czym jest to spowodowane. Mój gust jest jednak bardzo zboczony, a na czystą intuicję nie ma się co zdawać. Spróbuj może odnieść się do wskazanych uchybień, a będę skłonny być na małe "tak".

    · Zgłoś · 13 lat
  • LordzFc
    Poprawki wprowadzone

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    lecisz.

    · Zgłoś · 13 lat