wirtualne znajomości nabierają kształtów
rzeczywistość zmienia oczy w monety
i nagle wszystko traci barwę
świat, zamiast pastelami, ołówkiem zakreskowany
to nie jest poezja.
to są słowa, które budzą w środku nocy
i nie pozwalają spotkać się z Tobą choćby we śnie
Tekst w swojej prostocie i jednoznaczności skomplikowany i wielowarstwowy. Bo jak rozróżnić sen o jawy i jak zatrzymać sen, gdy już przyjdzie taki, który wreszcie pasuje, i który był oczekiwany?
Poezja to słowa, nie wymyślaj. W tej drugiej strofie coś tam masz, ale w pierwszej się powtarzasz z brakiem kolorów, ołówkiem. Rzeczywiście hybryda - poetycka łagodność z krechami twardych słów. Plus chybiony tytuł, bo po angielsku, to nie jest uzasadnione.