wyliczanka miejsc skadrowanych widoków
w pośpiechu relacji skądś dokądś
jedna za drugą mijają godziny postoju
i snute historie nastawiania zegarków
w stukocie żelaznych kół na rozjazdach
jest jakiś r o z k ł a d
i pan w partyjnym krawacie udający fachowca
i szlaban i szlus i mordęga z biletem w ręku
uwaga uwaga tu dworzec warszawa
pociąg z katowic wjeżdża na peron dziewiąty
o kolei już wiele napisano, ale najczęściej są to same dworce albo opis samego podróżowania i jego wpływu na podmiot. tutaj sama wyciągam wnioski :)