mam w woreczku brak sensu, którym dokarmiam drób

Krystian T.

Chłopcze
Dwudziestoletni
Który widziałeś rzeczy straszne
Co myślisz o ludziach twego dzieciństwa

Guillaume Apollinaire (Wilhelm Apolinary Kostrowicki) Rekrut


wiesz, nie umiem już czarować ludzi
słowem, jak przedwczoraj na murku;
sama słyszałaś – wszystko gładko płynęło
i nie miało zamiaru się zatrzymać

w mule i na kamieniach – są takie opływowe;
doskonale mierzą czas, jaki pozostał źródłu
do wyschnięcia. do ostatniej kropli
potu będę walczył ripostą

ciętą na kawałki. tak, takiej przeszłości szukam
niekoniecznie dzisiaj, choć zamierzam
w niej pozostać. będzie wygodnie
i gdzie nogi wyciągnąć na starość.

widzisz, zgubiłem się po drodze w słowach, bo
jakieś ptaszysko za mną wydziobało
smaczniejsze momenty i skrawki scenariusza,
który ma teraz kształt łowickiej wycinanki

– co rusz wpadam w nową dziurę.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 6 głosów
Krystian T.
Krystian T.
Wiersz · 27 grudnia 2010
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    I supcio, jak to mówił mój wujek Heniek.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Krystian T.
    mini tuning się odbył.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • ew
    łał, Krstian..

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Krystian T.
    kiedyś musiało się udać :P

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Rita
    bardzo dobry wiersz! :)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Marcin Sierszyński
    Oj tak, tym razem udało ci się. Wreszcie napisałeś o czymś konkretnym, a nie tylko umiejscowiłeś konkretnie.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Wiktor Smol
    Wprowadź niewielkie poprawki i wiersz będzie przedni.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Wreszcie napisałeś wiersz, a nie jakieś nie wiadomo co!
    Sugerowałabym pozbycie się interpunkcji, ale wydaje mi się niezbędna w tym fragmencie:
    ''(...)doskonale mierzą czas, jaki pozostał źródłu
    do wyschnięcia. do ostatniej kropli
    potu będę walczył słowem(...)''.

    Nie podoba mi się czarowanie słowem, a później walka słowem. Taka powtórka-zapychacz.

    ''który'' dałabym do kolejnego wersu.

    Końcówka dobra. Motto też.

    Czekam na kolejne WIERSZE.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Krystian T.
    aha. no to pozostało mi jedynie się ucieszyć ;)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Figa
    no bo zacząłeś pisać na temat, a tym tematem jest niemoc artystyczna, czyli temat, który lubię.
    i w ogóle tematycznie do tematu :D

    · Zgłoś · 13 lat temu
Usunięto 1 komentarz
Wszystkie komentarze