Danielowi Kacowi autorowi " Wilno Jerozolimą było
Rzecz o Abrahamie Sutzkeverze"
jako w niebie tak i na ziemi
nie pytaj
jak długo trwa zapominanie
gdy rozdzielasz swój chleb
jesz jak ten który pości
synu rabina
nie pytaj
ilu Kaców ocalało
w ich wieniec życia
wpleć reliefowy kadisz
a miłość wpisz
w ramy wieczności
synu rabina
nie pytaj
jak długo trwa zapominanie
gdy rozdzielasz swój chleb
jesz jak ten który pości"
Do tego miejsce jest ściska za gardło, wprowadza w Twoją przestrzeń.
Dziękuję za głosy ... i pozdrawiam Was
O, to bardzo mnie ujęło. Treściwie. Ciekawa jest ta namiastka refreniczności. Klarowna wersyfikacja. Jawne odniesienie się do kręgu kulturowego. No, ja na "tak".