wiersz

Wiktor Smol

dla mnie jest odskocznią
takim swoistym perpetuum mobile
miejscem
gdzie podmiot liryczny zrobi co zechce
jest też pewnego rodzaju atrybutem władzy
która może być totalitaryzmem
albo najpiękniejszą z demokracji
jest płaszczyzną tworzenia
kumulacją emocji
kompozytem kształtów i figur
supozycją
trybuną i barykadą
popędem
seksualnym wyzuciem
perwersją
liczbą pojedynczą
kobietą pierwszą porażką ostatnim zwycięstwem
jest tobą ze mną
bez ciebie beze mnie
zaledwie cieniem
jest gorączką sobotniej nocy
samotnym jeźdźcem i ojcem chrzestnym
pociągiem pancernym
źródłem trosk i utrapieniem
najstarszą formą terapii
ripostą i gilotyną
jest architektem
wpierw stworzy by potem stać się dominem lub rosyjską ruletką
jest abstraktem i aberracją
wszystkim z osobna i wszystkim razem

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 3 głosy
Wiktor Smol
Wiktor Smol
Wiersz · 19 stycznia 2011
anonim
  • Michał Domagalski
    Ogólnie za ew. Ale tak sobie myślę, czy zastosowanie elipsy do samego końca nie byłoby słuszniejsze. Czy "wiersz" w tytule by nie wystarczył?

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • ew
    a ja nie cierpię wyliczanek, ale tym razem zaczytałam się w wyliczance powoli i z namysłem, tekst czytał mi się stopniowo odkrywając wszelkie prawdy o poezji. To chyba pierwsza wyliczankowa poezja, którą puszczam na pierwszą.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Wiktor Smol
    ja również nie cierpię wierszy o wierszach, aż mnie odrzuca

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Wiktor Smol
    no popatrz

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Ce.
    cholera, a ja miałam nie cierpieć wierszy o wierszach

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Rita
    A w komentarzu ja popełniłam błąd:) - "wiersz jest tobą ze mną", nie za mną:)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Rita
    :-)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Myślałam....wyliczanka, ale wczytując się dłużej znalazłam sens, sprytnie to ukryłeś.:)

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Wiktor Smol
    Dziękuję i gratuluję spostrzegawczości. W życiu bym się nie dopatrzył.

    · Zgłoś · 13 lat temu
  • Rita
    zabrakło literki -r- w wersie -"wiersz jest tobą za mną"

    · Zgłoś · 13 lat temu